Z. Ževrnja: Zbog sajma SASO već smo 20 godina ugodno mjesto poslovnih susreta

Poštovani izlagači i priređivači jubilarnog – 20. međunarodnog sajma SASO 2016., uvaženi gosti i cijenjeni posjetitelji,

Meni osobno i našoj županiji osobito je zadovoljstvo sudjelovati na ovoj, međunarodnoj sajamskoj manifestaciji graditeljstva, drvne industrije, metalne industrije, alata, strojeva i opreme, obrtništva i malog gospodarstva, ekologije, elektronike, energetike, telekomunikacija, financija te investicija i razvoja. Mogu slobodno posvjedočiti kako je naša županija, zbog vas već 20 godina ugodno mjesto poslovnih susreta i sajmovanja.

Splitsko-dalmatinska županija kontinuirano potiče stvaranje pozitivnog investicijskog okruženja. U cilju stvaranja poželjne razine gospodarske aktivnosti, kreirali smo višegodišnji razvojni okvir za provođenje potpornih razvojnih programa (programe kreditiranja, poticanje izgradnje poduzetničke i poslovne infrastrukture te programe poljoprivrede i agroturizma; ukupno 26 Programa i 10 mjera s ukupnom proračunskom potporom od 40 mil. kuna/godišnje).

Posebno želim istaknuti programe i projekte koji su izravno vezani za poticanje malog i srednjeg poduzetništva gdje smo u zadnjih 10 godina realizirali u suradnji s nadležnim ministarstvom i poslovnim bankama preko 1.600 poduzetničkih kredita u iznosu od ~1,8 milijarde kuna kreditnih sredstava, čime je omogućeno otvaranje novih pogona i preko 5000 tisuća novih radnih mjesta, poticana izgradnja niza županijskih poduzetničkih zona (42,1 milijun kuna potpora) u kojima je zaposleno preko 5.500 djelatnika.

U zadnje tri godine realizirali smo nekoliko novih Programa uz ostvarenje:

  • 283 projekta ženama poduzetniciama, mladim poduzetnicima i poduzetnicima početnicima, a ukupna bespovratna potpora iznosila je ~4,5 milijuna kuna,
  • sufinancirano je 48 potpornih institucija (poduzetnički centri, inkubatori, LAG-ovi, FLAG-ovi…) s ukupnom bespovratnom potporom od 1,33 milijuna kuna,
  • sufinancirano je 39 projekata po Programu tehnološkog razvoja, istraživanja i primjene inovacija s ukupnom bespovratnom potporom od 3,51 milijuna kuna; ukupna angažirana sredstva svih partnera (Triple Helix Model) sa preko 45 milijuna kuna,
  • građanima su sufinancirana 154 projekta energetske obnove obiteljskih kuća s ukupnom bespovratnom potporom od 2,54 milijuna kuna
  • podizanje kvalitete turističke ponude (samo u 2016 godini) 80 projekata s više od 1,5 milijun kuna bespovratne potpore.

Kroz navedene programe županija doprinosi jačanju suradnje i umrežavanju obrazovnih institucija, znanstveno-istraživačkih i gospodarskih subjekata na programima poduzetništva kao jednog od bitnih preduvjeta u ostvarenju svog razvojnog opredjeljenja za nove tehnologije te ključnog doprinosa njihove konkurentnosti i kompetitivnosti.

Pozdravljam i održavanje popratnih sajamskih manifestacija poput Energetskog samita. Veseli me da će se, u okviru energetskog samita, ovaj put posebna pozornost dati programu korištenja obnovljivih izvora energije i energetskoj efikasnosti jer su obnovljivi izvori energije u našoj županiji naša komparativna prednost.

Dragi prijatelji sajma SASO 2016., Splitsko – dalmatinska županija će i nadalje voditi pro-aktivnu politiku poticanja razvoja obrtništva, malog i srednjeg poduzetništva, poljoprivrede i agro-turizma kao i drugih važnih gospodarskih grana za županiju jer mi u tome vidimo put za brži gospodarski rast i zapošljavanje.

Organizatorima čestitam na uzornoj organizaciji. Svim domaćim i inozemnih izlagačima želim puno poslovnih uspjeha na ovogodišnjoj manifestaciji, sa željom da se ponovo vidimo dogodine, a posjetiteljima da se ugodno osjećaju tijekom posjete sajmu, gradu Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji.