U Spaladium Areni otvoren 23. Međunarodni sajam SASO, okuplja se čak 896 brendova, izlagača i suizlagača iz osam zemalja

Danas je svečano otvoren 23. po redu sajam SASO u splitskoj Spaladium areni. Sajam će ove godine okupiti 896 brendova, izlagača i suizlagača iz osam zemalja.

Odlična je ovo prilika da se građevinari, ali i sve ostale djelatnosti koje prate ovu struku nađu na jednom mjestu i razmjene iskustva.

Danijel Žamboki, pomoćnik ministra graditeljstva, kaže kako su se u sektoru građevinarstva neke stvari pokrenule, te se može govoriti da smo našli neki balans.

“Učenici su ove godine prepoznali strukovna zanimanja, koja su vrlo dobro plaćena i više se u tom segmentu ne treba tražiti sreća van granica naše domovine. Imamo jedan kontinuirani uzlet u ukupni radovima u sektoru graditeljstva i često se to uspoređuje s onim pred kriznim godinama. Međutim, volim naglasiti kako nam je primarna održivost. Iako nema velike ekspanzije u izgradnji autocesta kao u onim pred kriznim godinama, imamo održive stope rasta i razvoja, što je ipak bolje od jednog zamaha koji nakon izvođenja investicija nestaje.”

Nedostatak radne snage i dalje će se pokušavati nadoknaditi uvozom iz zemalja iz regije i cijelog svijeta. Tako očekujemo i iduće godine veliki broj radnika koji će nam doći čak iz dalekih Filipina.

“Cijeli svijet je našim građevinarima otvore, kvote su otvorene, a poduzetnici u građevinskom sektoru su povisili plaće pa bi i to trebalo motivirati naše ljude koji zbog nešto većih plaća sele u Njemačku i Irsku.”

Broj obrtnika u Hrvatskoj raste i ove godine ih je 87 tisuća, a u samo godinu dana dobili smo i 6 tisuća novih. Međutim još uvijek ih muče stare boljke, a najveća je ipak nedostatak radne snage, kaže predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec.

“Problem je kod upisa u srednje strukovne škole i veliki dio koje donosi tržište. Kada se govori o uvoznim kvotama mi se zalažemo da se što prije donese Zakon o strancima, kako bi ukinuli kvote, jer posebno obrtnici teško dolaze do radne snage. Naime, velike tvrtke za ovu namjenu imaju posebne službe, a obrtnik dok obavi cijelu papirologiju više nema kvote. Ujedno važno je da se i skine stigma s obrtničkih zanimanja i da svima kažemo koliko je važno postati majstor.”

Velika pomoć u tom segmentu očekuje se od stipendiranja strukovnih zanimanja, ali i povrata novca za mentorstvo.

“Hrvatska obrtnička komora je inzistirala da ministarstvo gospodarstva i ministarstvo rada osiguraju sredstva za stipendije. Tako na razini godine učenik koji upiše strukovno zanimanje može dobiti 18 tisuća kuna. Isto tako poslodavac koji tog učenika uzme u naukovanje može dobiti povrat novca za mentora”, kaže Ranogajec.

Potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore Mirjana Čagalj istaknula je kako je graditeljstvo na trećem mjestu po ukupnom prihodu i broju zaposlenih u našoj županiji, a graditeljstvo okuplja 12,5 posto svih gospodarstvenika. Veliki problem ipak predstavlja sve duža turistička sezona koja ozbiljno smanjuje razdoblje za gradnju.

“To je onaj dio koji nas najviše boli, jer kada se kaže da turizam raste onda mi automatski znamo da je zabrana gradnje puno duža, a graditeljstvo se svodi na sezonalni rad. To je na sreću samo u primorskim mjestima, ali misli da će se jedan dan trebati sjesti i razgovarati i naći kompromis jer se jedna djelatnost ne može razvijati na uštrb druge.”

U sklopu sajma i ove će se godine održati i zanimljive tribine i okrugli stolovi koji će obuhvatiti 4 važne teme vezane za arhitekturu i graditeljstvo. Raspravljat će se o investicijama u graditeljstvu, novim zakonskim legislativama, e-dozvoli i učinkovitosti u primjetni i kao i o zelenim tehnologijama. Već u srijedu očekuje nas konferencija Urbano planiranje i promet koji će pokušati odgovoriti na neka pitanja vezana za prometne probleme u našem gradu.

Izvor: Splitski dnevnik