Srednja i jugoistočna Europa spremna za ponovna sajamska i druga događanja

Srednja i jugoistočna Europa, prema riječima Berislava Čižmeka – osnivača i direktora konzultantske kuće CBBS – ima dugu tradiciju organiziranja međunarodnih sajmova i drugih događanja, uključujući, odnedavno, glazbene festivale, koji su pomogli u privlačenju dodatnih posjetitelja na jadransku obalu.

Trgovanje, konferencije i drugi događaji su u porastu tijekom posljednjih pet godina u ovoj regiji jer su se domicilne ekonomije oporavile od ekonomskih kriza, poduprte financiranjem iz EU-a i povećanim stranim ulaganjima.

Hrvatska je od 1. siječnja 2020. preuzela predsjedavanje EU-om i zahtjevnu agendu, uključujući proračun za okvir EU 2021. – 2027.

Kriza Covid-19 pritom je bila samo dodatni izazov. Unatoč općem padu BDP-a zbog pandemije Covid-19, koji je 2020. iznosio 4–9% u cijeloj EU, procjene za iduću 2021. godinu govore u prilog povećanju BDP-a koje bi u Hrvatskoj trebalo iznositi 7,5%.

Izolacija

Organizatori sajmova u zemljama jugoistočne Europe  uglavnom su odgađali ili otkazali sve sajmove, konferencije i druge događaje koji su se planirali održati u razdoblju od ožujka do lipnja 2020. godine. Odgađani su uglavnom sajmovi i druge manifestacije koje su se trebale održati u jesenjem razdoblju, a odgođeni su čak i neki događaji najavljeni za 2021. godinu.

Većina tvrtki u regiji mogla je podnijeti zahtjev za potporu države i kredite za likvidnost. Sajamska industrija pokazala je visoku razinu društvene odgovornosti, a mnoštvo izložbenih prostora (sportske arene u Zagrebu i Splitu, TIF-Helexpo u Solunu, Messe Wien, Novosadski sajam i Beogradski sajam) pretvoreno je u privremene bolnice/logističke centre/skloništa za oboljele u nastojanju da podrže borbu protiv krize Covid-19.

Pogled unaprijed

Profesionalni organizatori događanja u regiji sigurno su bili pogođeni krizom Covid-19, ali su vrlo uvjereni u izglede za oporavak industrije. Mnogi organizatori planiraju započeti s B2B događanjima nakon ljetne pauze, uglavnom u Q4 2020.

Oni će i dalje promovirati regionalna događanja koja uključujući sljedeće činjenice:

• U većini zemalja središnje i jugoistočne Europe broj zaraženih ljudi i smrtno stradalih je manji nego u zapadnoj Europi/SAD-u, a krize su dobro upravljale vlade.

• Trgovinske B2B konferencije bit će vrlo važna marketinška platforma za brzi oporavak gospodarstava, a posebno malih i srednjih poduzeća širom Europe.

• Izvrsna međunarodna organizacijska stručnost i dugogodišnji odnose s međunarodnom poslovnom zajednicom.

• Zbog ograničenja putovanja, posebno u zračnom prijevozu, nacionalna i regionalna događanja dostupna osobnim automobilom oporavit će se brže od velikih međunarodnih događanja gdje publika obično dolazi iz udaljenih točaka svijeta.

• Stručnjaci koji organiziraju regionalna događanja spremni su na tržište koje očekuje da će za buduće događaje postojati različite digitalne i inovativne usluge za klijente.

• Radi se na pružanju najviših sigurnosnih/higijenskih standarda za međunarodne događaje na temelju priča o uspjehu s nedavnih događaja organiziranih u Kini i Južnoj Koreji.

Prvi pozitivni znak za sajamsku industriju u regiji pojavio se početkom svibnja kada je Udruženje njemačke strukovne kompanije (AUMA) uspjelo lobirati kod njemačke Vlade da odvoji sajmove/B2B događaje od ostalih ‘masovnih okupljanja’ i da se dobije odobrenje za organiziranje B2B događanja od 30. svibnja 2020. godine.

Dana 13. svibnja Europska komisija dala je smjernice za turizam i prijevoz unutar EU-a, važan korak koji je uslijedio dva dana kasnije objavom slovenske vlade da je njezina pandemija Covid-19 završena.

Industrija događaja u srednjoj i jugoistočnoj Europi ima jak tržišni položaj i odlične odnose s nacionalnim vladama, lokalnim i međunarodnim poslovnim zajednicama (komorama, udruženjima, medijima) i moći će se prilagoditi budućim izazovima.

Međutim, većina organizatora svjesna je da će nova pravila za organizaciju različitih događanja stvoriti dodatan pritisak. To će značiti da trebaju brzo razvijati nove digitalne usluge pored konkurencije poslovnih udruga, medijskih kompanija ili start-upova koji će iskoristiti priliku za ulazak na tržište organizacije događanja digitalnim rješenjima i inovativnim uslugama.

Izvor: Exhibition World