SASO 2018

SASO savjetuje: Zašto u apartman i vikendicu staviti pločice umjesto parketa?

Postavljanje specijalnih drvenih podnih obloga u kupaonice, a sve češće i u kuhinje te balkone i terase, trend je izrazito zastupljen u uređenju interijera i eksterijera posljednjih godina. No, ubrzan ritam života i sve manje vremena koje provodimo kod kuće i radeći kućanske poslove, zahtijeva jednostavne podove koji se lako održavaju i dugo traju. Čak i prigovori da su takvi, najčešće keramički podovi hladni, ne stoji jer se osjetilna toplina danas postiže raznim vrstama (ne nužno skupog) grijanja dostupnima na tržištu, a vizualna toplina tepisima raznih veličina, debljina, boja i uzoraka.

Obzirom da je dnevni boravak prostor u kojem se provodi najviše vremena, najčešće se i najviše čisti i pere te s vremenom, pogotovo kod izloženosti vlazi, suncu i raznim kemijskim sredstvima za čišćenje, dolazi do njegova habanja. To se posebice odnosi na parket i laminat, dok su keramičke pločice izbor broj jedan za vikendice i apartmane koji su izloženi blizini mora i u koje gosti/žitelji ulaze vlažni od mora.

Danas je izbor keramičkih pločica na tržištu nevjerojatno širok i za svačiji ukus i džep, bilo da želite pločice u imitaciji drveta, kamena ili pak s metalnim odsjajem. I dimenzije su puno prikladnije, veće, pa se prostor doima prostraniji s dozom elegancije. O prednostima čišćenja keramičkih pločica nad parketom ili laminatom, ne treba ni govoriti. Ako se pak neka pločica ošteti padom teškog, metalnog predmeta, vrlo lako ju je zamijeniti bez diranja ostalih pločica. Važno je samo imati nekoliko rezervnih komada, kojih obično i ostane nakon građevinskih radova.

Dakle, iz svega navedenoga, možemo zaključiti da su keramičke pločice izbor broj jedan za apartmane i kuće na moru, kako zbog svoje povoljnije cijene u odnosu na parkete i slične drvene podne obloge, tako i zbog dugotrajnosti, lakog održavanja, manje vjerojatnosti oštećenja i relativno jeftinih i lakih popravaka eventualnih oštećenja.