sajam SASO 2017, montažna kuća

SASO savjetuje: Zašto i kako odabrati montažnu kuću

Danas, kada više nemamo nikakvu potrebu graditi kamenom koji je našim precima bio glavni građevinski materijal ili nešto kasnije betonskim ili ciglenim blokovima, slobodno možemo razmišljati o gradnji montažne kuće. Dapače, montažna kuća nosi niz prednosti pred starim načinom gradnje, pogotovo ako je niskoenergetska/pasivna, a i vizualno može biti vrlo privlačna. S razvojem tehnologija često je nemoguće razaznati je li kuća građena na tradicionalan način ili je sklopljena od gotovih elemenata. Ponuda montažnih kuća na tržištu je vrlo bogata, za svačiji ukus i džep.

Zahvaljujući suvremenim materijalima, montažna kuća danas je jednako čvrsta kao klasična, s vrhunskim izolacijskim materijalima koji ne dozvoljavaju prodor vode, vlage i hladnoće, a stanare štite i od nepotrebne razine buke izvana. Ipak, ono što je danas najvažnije jest da su nove montažne kuće uglavnom niskoenergetske. To znači da su izgrađene od specijalnih materijala kako njihove godišnje potrebe za energijom za grijanje ne bi prešle 50 kilovat sati po metru kvadratnom stambene površine. Niskoenergetska kuća štedi novac i nudi komfor.

Jedna od prednosti je i što montažne kuće dolaze budućim vlasnicima s već gotovom projektnom dokumentacijom,što također predstavlja uštedu. No, to ne znači da je taj projekt “sveto pismo” i da se u njega ne smije taknuti. Dapače, u suradnji s projektantom moguće ih je prilagoditi prema potrebama i afinitetima kupca.

Prosječna cijena gradnje montažne kuće po sistemu “ključ u ruke”, prema nekim stručnim izračunima, može se naći i već za 300 eura po kvadratnom metru.

Na kraju još ostaje odlučiti se za klasičnu ili drvenu montažnu kuću. O karakteristikama jednih i drugih, o pratećoj dokumentaciji i svemu ostalome, saznajte na 21. međunarodnom sajmu SASO 2017!