SASO 2018, Gorenje

SASO savjetuje: Kako najmanju prostoriju u stanu učiniti komfornom i dobiti dodatni prostor

Što manje stambenih kvadrata, to je veći izazov kako ga urediti, a da sve stane, da bude maksimalno komforan za svoje stanare i da svaka stvar u stanu ima svoje mjesto. No, gdje i kako uštedjeti prostor, uvijek je dilema. Krevet mora biti dovoljno velik, a ormara ili ugrađeni plakara s kliznim vratima isto dovoljno da u njih stane sve što treba i čemu je tamo mjesto.

Prema nekoj listi prioriteta, kada razmišljamo o rekonstrukciji stana, najvažniji nam je prostran dnevni boravak i kuhinja/blagovaonica jer tu provodimo najviše vremena, to je mjesto gdje se obitelj okuplja, gdje se odvija svakodnevan život i interakcija među članovima obitelji. Sobe mogu biti manje, ali ako su tu školska djeca, krevet može biti na kat, ali svatko mora imati svoj radni stol kao mjesto za učenje i pospremanje knjiga i školskog pribora, a u tom slučaju soba ne može biti mala.

Stoga, pretpostavljate, prostorija na kojoj najviše štedimo je kupaonica. Na prvi mah, postavlja se pitanje kako ako u tu prostoriju treba smjestiti kadu, bojler, perilicu rublja, policu sa sredstvima za čišćenje, robu za pranje i slično? E, zato baš tu ima niz rješenja kako malu kupaonicu s wc-om, učiniti većom.

Kao prvo, sve stvari, uključujući perilicu rublja i wc školjku treba odignuti s poda i montirati na zid. Na taj način izbjegavamo zapinjanje stopalima o stvari, a ujedno i ne manje važno, osiguravamo lakše čišćenje, pogotovo ako dođe do neplanskog curenja vode. Umjesto kade, svrsi će poslužiti i tuš kabina. Ovisno o rasporedu u kupaonici, možemo se odlučiti za manju perilicu rublja: užu i dublju s otvaranjem bubnja odozgor (široku cca 40 cm) ili onu uobičajene širine od 60 cm, ali zato znatno pliće, također cca 40 cm.

Osim toga, uštede prostora u kupaonici danas je moguće ostvariti bez odricanja litara tople vode i to tzv. “slim” (tankom, svega 30 cm dubokom) verzijom bojlera i/ili njegovim vodoravnim postavljanjem na zid u samoj tuš kabini ili iznad uzidanog vodokotlića te tako stvoriti prostor za dodatne police.

Ukratko, stan od 25-30 kvadrata može postati vrlo simpatičan i za život komforan prostor, bilo da se radi o stanu ili apartmanu i svaki od njih slučaj je i nepresušna inspiracija za sebe. A mogućnosti za to su danas neiscrpne.