SASO 2018, bazen,saso savjetuje

SASO savjetuje: Kakav bazen odabrati – s preljevnim kanalom ili sa skimmerom?

Posljednjih godina broj bazena na Jadranskoj obali značajno je porastao, a zbog podizanja kategorije smještajnom objektu, za očekivati je da će rasti i dalje, osobito u područjima udaljenijima od mora. No, neke dileme kod odabira bazena i dalje su prisutne, poput one da li odabrati bazen s preljevnim kanalom ili skimmerom, što je bolje, kvalitetnije, isplativije? Odgovor na ovo pitanje nije jednoznačan.

Bazen s preljevnim kanalom osigurava prostrujavanje vode od dna prema površini, da bi se njen višak potom prelijevao preko rubova bazena u kanal i vraćao nazad putem mlaznica smještenima na dnu bazena. Kod bazena sa skimmerom, mlaznice za ubacivanje vode nalaze se pri vrhu, svega 20-25 cm ispod površine te se na taj način stječe dojam „rijeke“ zbog prostujavanja i ispiranja vode po površini.

Što se tiče estetike, bazen s preljevnim kanalom puno je atraktivniji jer je površina vode u ravnini s rubom bazena i doima se poput ogledala, dok je u drugom slučaju rub bazena viši od vodene površine za 10 do 15 cm. Zajedno s atraktivnošću, i cijena bazena s preljevnim kanalom je znatno viša.

Ipak, presudnu ulogu o tome koji od ova dva bazena odabrati, treba donijeti uzimajući u obzir radi li se o bazenu javnog karaktera, s više kupača ili privatnom s manjim brojem kupača. Naime, kod većeg broja, prikladniji je bazen s preljevnim kanalom, a kod manjeg broja kupača bazen s skimmerom, pogotovo s obzirom na higijenu i higijensku ispravnost vode u bazenu. No, presuditi i u tom slučaju može i najčešće presudi upravo estetika.