sajam SASO 2017, bazen, savjetovanje

SASO savjetuje: Bazen za neznalice – kako odabrati pravi bazen?

Razmišljate o izgradnji bazena kojim biste obogatili svoju turističku ponudu i imate bezbroj pitanja: koliko košta gradnja, što od papirologije prikupiti, kakav i koliki bazen napraviti, kolika je pomoć države, kako ga održavati i, konačno, je li ta investicija isplativa? Donosimo Vam najvažnije informacije i savjete.

Stare dalmatinske kuće preuređene u tradicionalnom štihu, ali sa svim komforom današnjice, koje u svom sastavu imaju i mali, privatni bazen, bilježe jako dobru popunjenost uključujući predsezonu i postsezonu. Takve kuće, koje su zapravo luksuzne vile, uvijek imaju svoju klijentelu koja će za pravi odmor i punjenje baterija, jednom godišnje sebi i svojoj obitelji ili prijateljima priuštiti odmor po nešto višoj cijeni smještaja, ali zato što bezbrižniji i lagodniji, s kojeg će ponijeti pregršt lijepih uspomena.

Isplativost investicije u bazen

Imati bazen samo za svoje potrebe, luksuz je koji si rijetki mogu priuštiti. Imati bazen u sklopu objekta za iznajmljivanje investicija je koja se isplati već kroz nekoliko godina.  Naime, prema nekim izračunima, gradnja betonskog bazena površine 24 m2 košta više od 60.000 kuna, na što još idu troškovi vode, sredstava za njeno pročišćavanje i dodatne opreme po želji. Bazen podiže cijenu nekretnine, pa tako i cijenu najma do 40%.

Dobra vijest u ovoj računici je podatak da Ministarstvo turizma od 2013. godine sufinancira gradnju bazena s 40.000 kuna kako bi se podignula razina turističke usluge i produžila turistička sezona, bez obzira radi li se o objektima na Jadranu ili u unutrašnjosti Hrvatske. Jedini uvjet je da vanjski bazen mora biti veći od 30, a unutarnji od 20 m2. Za takve male bazene nije potrebna građevinska dozvola (do 100 m2).

Bazen “ljubi” sunce

Za lokaciju bazena najbolje je izabrati mjesto što bliže objektu koje je najviše osunčano. To je najčešće južna ili, ako to nije moguće, zapadna strana jer se na taj način, dužim djelovanjem sunca, bazenska voda zagrijava kako bi bila što ugodnija za kupanje.

Bazen, naravno, može biti na terasi ili na krovu smještajnog objekta, ali u tom slučaju troškovi gradnje i održavanja višestruko rastu zbog niza izolacija kako se ne bi ugrozio stanovanje.

Betonski bazen – najskuplji i najisplativiji

Iako na tržištu danas postoji nekoliko vrsta bazena (liner, poliester, montažni, i sl.) ovdje govorimo isključivo o betonskim bazenima. To je najskuplja, ali trajna investicija koja će se, uz dobro upravljanje nekretninom, sigurno isplatiti. To su oni prekrasni preljevni bazeni – kakvima ih zamišljamo – i optočeni morsko ili nebesko plavim keramičkim pločicama.

Zainteresirani ste za granju bazena? Posjetite Sajam bazena i bazenske opreme na sajmu SASO 2017, u splistkoj Spaladium areni, od 15. do 28. listopada 2017. godine!