SASO 2021: Program stručnih događanja za srijedu, 10. studenog 2021.

Prvi dan sajma SASO 2021 u dijelu stručnog programa, obilježen je aktualnim temama s kojima se susreće globalni svijet: klimatske promjene, zelena održiva gradnja i novi trendovi u građevinarstvu. Održat će se i 13. dan građevinara u sklopu kojega će biti predstavljeni projekti poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split – Solin i Kaštela – Trogir.

U izložbenom prostoru MUZA-e s početkom ud 12:00 sati održat će se skup “Održiva gradnja i klimatske promjene” na kojem će predstavnice Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Irena Križ Šelenić i Ines Androić Brajčić govoriti o programima i inicijativama usmjerenima na zelenu budućnost gradova. Načelnica Sektora za energetsku učinkovitost Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Maja Rajčić izlagat će na temu “Uloga fonda u provedbi mjera vezanih uz gradnju i klimatske promjene”.

O zgradama gotovo nulte energije potrošnje i projektu MUZA govorit će doc. dr. sc. Bojan Milovanović sa Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, nakon čega će Benjamin Petrović, voditelj projekata Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju iznijeti okvir energetske obnove projekta Build Upon2 – okolišni, društveni i socijalni kriteriji.

“Ozelenjavanje krovova i fasada u urbanim sredinama – prednosti i zamke”, tema su izlaganja Tanje Herr iz tvrtke Fibran, dok će Martin Bućan iz Splitsko-dalmatinske županije prezentirati županijske projekte iz sektora energetike i prilagodbe klimatskim promjenama – PEFMED PLUS, Join_SECAP, PROSPECT2030  i dr.

U sklopu 13. dana građevinara i u organizaciji UGIS-a, od 14:00 sati u Konferencijskoj dvorani održat će se prezentacija projekata poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracija Split – Solin i Kaštela – Trogir, čije investicijske vrijednosti ukupno dosežu gotovo tri milijarde kuna..

Aglomeracija Split – Solin je projekt ukupne vrijednosti gotovo 1,8 milijardi kuna kojega s nešto više 975 milijuna kuna sufinancira Europska unija, što čini 68,71% prihvatljivih troškova u visini 1,4 milijarde kuna.

Aglomeracija Kaštela – Trogir investicija je ukupne vrijednosti 1,15 milijardi kuna (1,43 mlrd kn s PDV-om) kojega EU sufinancira s 803 milijuna kuna. Nositelj projekata je Vodovod i kanalizacija Split, a realizira ih u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike, Hrvatskih voda, gradova Kaštela, Trogira, Solina i Splita te općina Klis, Dugopolje,  Podstrana, Okrug i Seget.

Od 16:30 sati u izložbenom prostoru MUZA-e održat će se predavanja/prezentacije: “Teoretsko i praktično školovanje servisera/instalatera za Bosch dizalicu topline Compress 6000 (Nebojša Stojadinović, Robert Bosch d.o.o.).

Tijekom dana, organizirat će se i događaji vezani uz MUZA-u: izložba materijala, sustava i tehnologija integriranih u MUZA-u, NZEB cafe – kutak za pitanja te posjete grupa škola i/ili fakulteta.

Satnica stručnih događanja – srijeda, 10. 11. 2021.