SASO 2021: Program stručnih događanja za četvrtak, 11. studenog 2021.

Program stručnih događanja za četvrtak, 11. studenog 2021.

Obalni pojas i održivo upravljanje pomorskim dobrom za budućnost hrvatskog turizma

Drugog dana 24. međunarodnog sajma SASO 2021, u četvrtak 11. studenoga s početkom u 10:00 sati, u Konferencijskoj dvorani održat će se konferencija “Turistička mreža: Obalni pojas i održivo upravljanje pomorskim dobrom za budućnost hrvatskog turizma”.

Konferencija će započeti prezentacijom projekta Splitsko-dalmatinske županije (SDŽ) “Pomorsko je dobro” o čemu će govoriti Matea Dorčić, pročelnica UO za turizam i pomorstvo SDŽ. “Pomorsko je dobro”, inovativan je i u Hrvatskoj jedinstven projekt Splitsko-dalmatinske županije (SDŽ) kojeg od 2019. godine provodi Upravni odjel za turizam i pomorstvo SDŽ s ciljem transprentnijeg, odgovornijeg i učinkovitijeg upravljanja i valorizacije pomorskog dobra, podrške jedinicama lokalne samouprave, uvođenja reda nad korištenjem tog vrijednog resursa, kao i njegove zaštite i očuvanja. Već nakon prve godine realizacije, projekt je dobio najprestižniju stručnu nagradu u Hrvatskoj – Grand PRix 2020 u kategoriji odnosa s javnošću u regionalnoj i lokalnoj samoupravi koju svake godine dodjeljuje Hrvatska udruga za odnose s javnošću (HUOJ).

“Obalni plan – Kako sačuvati obalu od gradnje?” naziv je prezentacije koju će predstaviti izrađivač Obalnog plana SDŽ Gojko Berlengi (Zadruga Granum Salis). Splitsko-dalmatinska županija je inicirala izradu svog Obalnog plana kao studijsko-planskog dokumenta čija je zadaća informirati donosioce razvojnih odluka i sve dionike razvoja u obalnom području o stanju, postojećim izazovima, predstojećim rizicima i preporučenim upravljačkim i razvojnim smjerovima i praksama. Jedan od razloga za izradu dokumenta svakako je i slijeđenje preporuka Protokola o Integralnom upravljanju obalnim područjem na Mediteranu i dobre prakse upravljanja obalnim područjima, s ciljem njegovog očuvanja, održivog i otpornog razvoja.

Ivana Birčić iz Podvodno istraživačkog kluba Sveučilišta u Splitu u svojoj prezentaciji “Nasipanje naše svagdašnje – spašava li ili uništava nasipanje naše plaže” govoriti o izazovima održivog upravljanja plažama kao vrijednim prirodnim resursom.

Nakon prezentacija, održat će se panel rasprava “Obalni pojas i održivo upravljanje pomorskim dobrom za budućnost hrvatskog turizma” na kojem će, uz Mateu Dorčić, Gojka Berlengija i Ivanu Birčić, sudjelovati i ravnatelj JU More i krš Domagoj Lažeta, direktor Turističke zajednice SDŽ Joško Stella i Marin Perišić iz Zelenog servisa d.o.o.

U MUZA izložbenom prostoru tijekom dana održat će se Stručno usavršavanje za inženjere i arhitekte, u sklopu kojega Bosch stručno predavanje o Bosch VRF sustavima za klimatizaciju i grijanje (Antonio Vidović, Robert Bosch d.o.o.), predstavljanje Velux rješenja za ravni krov (Mario Boić, Velux Hrvatska) i prezentacija Rockwool doprinos kružnom gospodarstvu kroz recikliranje mineralne vune s gradilišta (Božo Matijević, Anželka toto Ormuž, Rockwool Adriatic d.o.o.).

Događaji uz MUZA-u su Izložba materijala, sustava i tehnologija integriranih u MUZA-u kućicu gotovo nulte potrošnje energije, praktične demonstracije, NZEB cafe – kutak za pitanja te posjete grupa iz škola i/ili fakulteta.

Satnica stručnih događanja u četvrtak, 11. 11. 2021.