SASO 2019: Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban

Poštovani izlagači i priređivači – 23. međunarodnog sajma SASO 2019., uvaženi gosti i cijenjeni posjetitelji,

našoj županiji osobito je zadovoljstvo sudjelovati na ovoj, međunarodnoj sajamskoj manifestaciji graditeljstva, drvne industrije, metalne industrije, alata, strojeva i opreme, obrtništva i malog gospodarstva, ekologije, elektronike, energetike i telekomunikacija te sajam financija, investicija i razvoja. Stoga mogu slobodno zaključiti kako je naša županija, zbog vas koji se već 23 godine tradicionalno vraćate u Split, ugodno mjesto poslovnih susreta i  sajmovanja.

Splitsko-dalmatinska županija kontinuirano potiče stvaranje pozitivnog investicijskog okruženja te je, u cilju stvaranja poželjne razine gospodarske aktivnosti, kreirala višegodišnji razvojni okvir za provođenje temeljnih razvojnih programa (programe kreditiranja, poticanje izgradnje poduzetničke infrastrukture, istraživanja i inovacija te programi poljoprivrede i agroturizma;  s ukupnom proračunskom potporom od 35 mil. kuna/godišnje). Zahvaljujući ovim programima i ulaganjima županije kao i drugih subjekata uključenih u ostvarenje programa, tijekom proteklih godina, po pojedinim projektima, ostvareno je odobrenih 1700 poduzetničkih kredita u iznosu preko ~2,0 milijarde kuna, s čime je omogućeno otvoranje novih pogona i preko 6000 tisuća novih radnih mjesta. Sufinancirano je 70 potpornih institucija (poduzetnički centri, inkubatori, LAG-ovi, FLAG-ovi…)  s ukupnom potporom od 4,33 milijuna kuna. Sufinancirana su i 98 zahtijeva programa tehnološkog razvoja, istraživanja i primjene inovacija s ukupnom potporom od 6,61 milijuna kuna; ukupna angažirana sredstva svih partnera (Triple Helix Model) su preko  65 milijuna kun. Poticana je i izgradnja niza županijskih poduzetničkih zona (52,1 milijun kuna potpora) u kojima posluje 350 subjekta različitih djelatnosti a koji zapošljavaju više od 6.500 djelatnika.

Kroz navedene programe županija doprinosi jačanju suradnje i umrežavanju obrazovnih institucija, znanstveno-istraživačkih i gospodarskih subjekata na programima poduzetništva kao jednog od bitnih preduvjeta u ostvarenju svog razvojnog opredjeljenja za nove tehnologije te ključnog doprinosa njihove konkurentnosti i kompetitivnosti.

Dragi prijatelji sajma SASO 2019, Splitsko – dalmatinska županija će i nadalje voditi pro-aktivnu politiku poticanja razvoja obrtništva, malog i srednjeg poduzetništva, poljoprivrede i agro-turizma kao i drugih važnih gospodarskih grana za županiju jer mi u tome vidimo put za brži gospodarski rast i zapošljavanje.

Organizatorima čestitam na uzornoj organizaciji, svim domaćim i inozemnih izlagačima želim puno poslovnih uspjeha na ovogodišnjoj manifestaciji, sa željom da se ponovo vidimo dogodine, a posjetiteljima da se ugodno osjećaju tijekom posjete sajmu, gradu Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Splitsko-dalmatinska županija