SASO 2019: Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar

Dame i gospodo, poštovani uzvanici, cijenjeni sudionici ovog međunarodnog sajma!

Prije svega želim izraziti zadovoljstvo što je pred nama 23. po redu SASO, sajam koji okuplja velik broj izlagača iz Hrvatske, ali i europskih zemalja. Tradicija duga više od dva desetljeća dokaz je kvalitete, ali i poticaj da se ovakva ideja nastavi dalje razvijati i na tome imate punu podršku.

SASO je svake godine prilika da obrtništvo, srednje i malo poduzetništvo, građevina, metalna i drvna industrija, te nove tehnologije koje vidimo na ovom sajmu, a bez kojih nema razvoja ozbiljnog gospodarstva ostvare novi sinergijski učinak.

Građevinska djelatnost godinama se suočavala s krizom, nije bilo posla, a naplata za odrađeni posao nije bila garantirana. Sada su pred nama novi izazovi. Posla ima, samo za projekte energetske obnove preko Ministarstva i graditeljstva i prostnornoga uređenja generira se preko pet milijardi kuna. No, nedostaju radnici. Kako doći do rješenja? Sigurno ne stalnim ponavljanjem da problem postoji nego djelovanjem.

Mi u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga kroz mjere POS-a i subvencioniranja stambenih kredita osiguravamo mladima krov nad glavom i zahvaljujući tim mjerama do kraja sljedeće godine 20 tisuća mladih obitelji imat će svoj dom. Prije šest mjeseci izglasani su Zakoni o gradnji i prostornom uređenju čime smo stvorili efikasniji, brži i jeftiniji sustav izdavanja dozvola, a u korist građana i investitora. Mjera je u primjeni, ali mi nastavljamo dalje, kako s daljnjim razvojem digitalnog sustava, tako i s dodatnim rasterećenjima od birokracije i nameta.

U Vladi smo si zadali jasan cilj, a to je provođenje reformi. Ova Vlada je primjerice napravila u obrazovanju u dvije godine veće pomake nego su se dogodili 25 godina prije toga i na to sam posebno ponosan. Kvalitetno obrazovanje temelj je za razvoj gospodarstva, ali i za razvoj cijelog društva jedne države. I zato obrazovanje nije i ne smije biti trošak, nego je ulaganje u obrazovanje investicija.

Govorimo stalno kako želimo konkurentnu državu, stalno se poziva na reforme, ali kad ih počnemo provoditi nailazimo na otpore. Ja kažem da možemo kvalitetnije i konkurentnije, da moramo provoditi reforme i iza sebe ostaviti traga u rezultatima. Raforma obrazovanja, digitalizacija sustava izdavanja građevinskih dozvola, ukidanje nepotrebnih nameta i ostali reformski procesi ove Vlade tek su početak stvaranja konkurentnijeg društva.

Moramo se okaniti starih navika, štambilja, pečata i šetnje po šalterima, a promjenama koje uvodimo u Ministarstvu graditeljstva radimo upravo to. Potrebno nam je i sinergijsko djelovanje politike, gospodarstva, medija, obrazovanja kako bismo izgradili ekonomiju koja će se bazirati ne na onome što kupimo ili uvezemo od drugih, nego na inovativnosti i onome što mi proizvedemo, izgradimo i prodajemo po svijetu.

Želim svima puno razgovora, novih poslovnih kontakta i dogovora na sajmu SASO te da provedete ugodno vrijeme u našem prekrasnom Splitu.

Predrag Štromar

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja