SASo 2018, Predrag Štromar

SASO 2018: Potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar

Dame i gospodo, poštovani uzvanici, cijenjeni sudionici ovog međunarodnog sajma!

Zadovoljstvo mi je što je pred nama još jedan SASO, sajam na kojem se 22. put okuplja veliki broj izlagača iz cijele Hrvatske i nekoliko europskih zemalja.  SASO je svake godine prilika da obrtništvo, srednje i malo poduzetništvo, građevina, metalna i drvna industrija, te nove tehnologije koje vidimo na ovom sajmu, a bez kojih nema razvoja ozbiljnog gospodarstva ostvare novi sinergijski učinak.

Građevinska djelatnost u Hrvatskoj, a tako i u Europi  posljednjih godina bilježi stalan rast. Istina, posla je više, prihodi su bolji, vraćaju se radna mjesta, no istovremeno se pojavljuju i novi izazovi.

Iseljavanje mladih i nedostatak radne snage možda je i najvažnija tema u Hrvatskoj danas koja gotovo svakodnevno puni medijske stupce, no građani od nas očekuju više od postavljanja dijagnoze.

Odobrene su veće kvote na uvoz radne snage što je svakako bilo potrebno, no nije rješenje kojim  se smijemo zadovoljiti kao dugoročnim.

Potrebno nam je sinergijsko djelovanje politike, gospodarstva, medija, obrazovanja kako bismo izgradili ekonomiju koja će se bazirati ne na onome što kupimo ili uvezemo od drugih, nego na inovativnosti i onome što mi proizvedemo, izgradimo i prodajemo po svijetu.

Što radimo kroz Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja?

Prvenstveno smo fokusirani na stambeno zbrinjavanje mladih ljudi kroz naša dva programa, a to su subvencionirani krediti i poticana stanogradnja. Zahvaljujući tim mjerama do sada je već preko 13 000 mladih obitelji riješilo stambeno pitanje.  13 000 obitelji je ostalo u Hrvatskoj, a netko je trebao i izgraditi i opremiti te domove.

Kroz energetsku obnovu će u naredne dvije do tri godine biti realizirano pet milijardi kuna investicija zahvaljujući bespovratnim sredstvima iz fondova Europske unije.

Što to konkretno znači za građevinski sektor?

Graditeljski poslovi energetske obnove namijenjeni su velikim dijelom upravo manjim građevinskim tvrtkama koje će moći iskoristiti sve svoje kapacitete. Ovakvi projekti garantiraju im siguran posao, sigurnu naplatu iz osiguranih sredstava, a što će dovesti do rasta zapošljavanja u tom sektoru, ali i do rasta plaća građevinskim radnicima.

Obrazovanje je također jedan od najvažnijih čimbenika za razvoj, kako gospodarstva, tako i cijele zemlje.

Obrazovna reforma je po prvi put ušla u učionice. Godinama se govorilo kako je potrebno obrazovanje  prilagoditi 21. stoljeću, ali i potrebama tržišta. Sada se to konačno događa. Nakon 20 godina pričanja o tome, uz otpore i poteškoće koje svaka promjena donosi krenuli smo u provedbu.

Želim svima puno razgovora, novih poslovnih kontakta i dogovora na sajmu SASO te da provedete ugodno vrijeme u našem prekrasnom Splitu.

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar