SASOO 2017, Predrag Štromar

SASO 2017: Potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva Predrag Štromar

Dame i gospodo, poštovani uzvanici, cijenjeni sudionici ovog međunarodnog sajma!

Iznimna mi je čast što sam dio ovog događanja. Ovo je jedan od najznačajnijih gospodarskih skupova u regiji, i osim što okuplja domaće izlagače, te izlagače iz nekoliko europskih zemalja, ovdje imamo i spoj svega onoga što bi sinergijom moglo i trebalo doprinijeti razvoju gospodarstva, od graditeljstva, drvne i metalne industrije, elektronike pa do obrtništva, malog i srednjeg poduzetništva.

Kao ministar graditeljstva moram naglasiti kako mi je posebno drago da na 21. Međunarodnom sajmu graditeljstva mogu reći kako se zahvaljujući investicijama u energetskoj obnovi ovaj sektor ponovo diže na noge i sve više jača. Osigurano je 2,3 milijarde kuna bespovratnih sredstava za energetsku obnovu iz fondova EU u naredne 4 godine, što je u konačnici zapravo oko 5 milijardi kuna ukupnih investicija. Graditeljski poslovi energetske obnove namijenjeni su velikim dijelom upravo manjim građevinskim tvrtkama koje će moći iskoristiti sve svoje kapacitete pa vjerujem da će doći i do rasta zapošljavanja u tom sektoru.

Uz energetsku obnovu imamo i projekte poticane stanogradnje (POS), koje ćemo dodatno proširiti i prilagoditi potrebama naših građana. Ovdje u Splitu vlada posebno velik interes građana za poticanu stanogradnju, pa je to još jedan detalj o kojem ćemo zajedno, i ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, i građevinski sektor, morati voditi računa.

Isto tako, podsjećam vas da je iza nas vrlo uspješan projekt subvencioniranja stambenih kredita za kupnju stanova i kuća, u kojem je više od 2000 obitelji dobilo priliku riješiti vlastito stambeno pitanje pod bitno povoljnijim uvjetima.

Što se resora graditeljstva tiče, spomenuo bih i neke planove koji su prije svega vrlo bitni našim poduzetnicima, gospodarstvenicima, ali i samim građanima. Na prvom mjestu je velik i važan posao usklađenja katastra i gruntovnice, ali i rad na tome da maksimalno ubrzamo izdavanje dozvola, što će uvelike olakšati posao investitorima.

Svi ti projekti imaju za cilj, uz sve ovo nabrojeno, i spriječiti iseljavanje. A to možemo samo ako stvorimo pozitivnu klimu u Hrvatskoj, kroz suradnju i sinergiju svih čimbenika, od politike i medija do gospodarstva i obrazovanja.

Namjerno ističem obrazovanje, jer samo kvalitetan obrazovni sustav, prilagođen novim tehnologijama 21. stoljeća, može biti dobar temelj razvoju gospodarstva, ali i razvoju svih ostalih dijelova društva s krajnjim ciljem razvoja cijele Hrvatske. Jasno smo si zacrtali cilj, a siguran sam da će ga ova Vlada i ostvariti, da kroz cjelokupnu reformu obrazovanja stvorimo jedinstven sustav u kojem će se cijeniti i poticati znanje.

Želimo škole gdje će učenici stvarati naviku i vještinu učenja zbog znanja, a ne zbog ocjena. Želimo škole u kojima će se poticati analitičko i kritičko mišljenje, a ne da nam djeca uče gomilu podataka napamet, a po završetku škole krenu u život bez potrebnih znanja i vještina. Isto tako, želimo škole čiji je sadržaj prilagođen potrebama tržišta rada i tu se mora postići sinergijski učinak, jer je to jedini način da povećamo zaposlenost, ali i prosjek plaća, što će na koncu dati rezultat – za početak smanjenje iseljavanja, a potom i proces povratka naših iseljenih sugrađana.

Da bismo sve to ostvarili, ključna je stabilnost ove Vlade, koja ima vrlo jasan zajednički cilj, a to je osiguravanje boljeg i kvalitetnijeg života za sve građane Hrvatske, kroz konkretne mjere, kroz korištenje sredstava iz EU fondova, kroz reforme i projekte. Zanimaju nas isključivo konkretne teme koje utječu na gospodarstvo, na obrazovanje, na turizam te na svakodnevni život naših građana.

Vjerujem da su teme iz prošlosti i bespotrebne podjele u društvu napokon iza nas jer samo ako se okrenemo budućnosti možemo zajedno graditi bolju i kvalitetniju Hrvatsku za sve naše građane.