sajam SASO 2017, energetska obnova u industriji

Raspisan natječaj za energetsku obnovu industrijskih postojenja

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike raspisalo je 10. listopada 2017. godine Javni poziv za sufinanciranje povećanja energetske učinkovitosti u proizvodnim industrijama. Potpore su moguće u iznosu od minimalnih 350 tisuća do maksimalnih 20 milijuna kuna. Prijava projekata moguća je do 10. studenog 2017. godine.

Javni poziv uključuje potpore za provedbu mjera energetske učinkovitosti i/ili mjera za korištenje obnovljivih izvora energije koje će u proizvodnim pogonima dovesti do smanjenja potrošnje isporučene energije od minimalno 20% u odnosu na referentnu isporučenu energiju, odnosno u odnosu na potrošnju isporučene energije prije provedbe mjera.

Uz mjere energetske učinkovitosti i/ili ugradnje opreme za korištenje obnovljivih izvora energije u proizvodnim pogonima, projektni prijedlog može uključivati i mjere energetske obnove zgrada pratećih proizvodnom pogonu, koje su isključivo povezane s proizvodnim procesima industrijske i/ili proizvodno-gospodarske namjene (kao što su uredske zgrade, proizvodne hale i sl.). U tom slučaju, podupirat će se provedba mjera energetske učinkovitosti i ugradnje opreme za korištenje obnovljivih izvora energije koje će u zgradama dovesti do smanjenja potrošnje isporučene energije za grijanje / hlađenje od najmanje 40% u odnosu na potrošnju isporučene energije prije provedbe mjera.

Projektne prijedloge i to neograničen broj po subjektu, mogu podnijeti mikro, mala, srednja i velika poduzeća iz područja proizvodne industrije, osim djelatnosti proizvodnje i prerade hrane, pića i duhanskih proizvoda.

Kako napraviti projektni prijedlog, kako i gdje planirati energetske uštede, te kako aplicirati na javni poziv Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, saznajte na 21. međunarodnom sajmu SASO 2017. Posjetite nas!

Više o uvjetima natječaja na linku: http://www.mzoip.hr/hr/ministarstvo/vijesti/sufinanciranje-projekata-povecanja-energetske-ucinkovitosti-i-koristenja-oie-u-proizvodnim-industrijama.html