Ovogodišnji SAS0 2019 okuplja 896 brendova, izlagača i suizlagača iz osam zemalja

23. međunarodni sajam SASO 2019. godine održat će se u splitskoj Spaladium areni od 23. do 26. listopada 2019. godine i okupit će 896 brendova, izlagača i suizlagača iz osam zemalja.

– Sajam SASO je već dugi niz godina dokazao da je pravo mjesto za doći po informacije kako obnoviti objekte, kako izgraditi nove i kako ugovoriti prave poslove za nadolazeću turističku sezonu. Ove godine poseban porast bilježimo u segmentu bazena, bazenske tehnike i wellness opreme, a naši posjetitelji zasigurno će biti oduševljeni s brojnim inovacijama iz segmenta dekoracije i uređenja interijera te izbora alata i strojeva. Uglavnom, na jednom mjestu, istaknula je direktorica Sajma Split Sanja Vuković Veić i dodala kako izlagački dio prati stručni program koji se realizira u suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom, Gradom Splitom, Hrvatskom gospodarskom komorom i Udrugom građevinskih inženjera Split.

Partner ovogodišnjeg sajma SASO je tvrtka Max & Moris koja radi već 30 godina i u području stolarije drži 80-tak posto tržišta Dalmacije, a poznata je kao pionir sustava poslovanja – sve za stolariju i namještaj na jednom mjestu. Operativni direktor tvrtke Mario Čerina kazao je kako će svojim izlagačkim dijelom pokazati svjetske trendove u području stolarije te kako će svojim poslovnim partnerima pomoći olakšati poslove koji se od njih zahtijevaju.

– Na sajmu ćemo prezentirati sve ono što se događa na sajmovima u Milanu, Kölnu i u Turskoj koje kontinuirano pratimo. To se odnosi na opremanje malih i velikih hotela koji se grade u Splitu i okolici koje se kvalitetno može u cijelosti odraditi kod nas. U prilog tome je činjenica da Max & Moris u svom pogonu nema stroj stariji od dvije godine, a radi se o strojevima koji koštaju i po pola milijuna eura. Djelujemo globalno, a pokazat ćemo lokalno što se može i na koji način napraviti, istaknuo je Čerina dodajući kako tvrtka koja zapošljava 110 zaposlenika, trenutno vrlo teško dolazi do kvalificiranih radnika koje pokušavaju naći u zemljama regije jer ih se kod nas školuje nedovoljan broj.

U okviru stručnog programa sajma SASO 2019, održat će se 16. Dan arhitekata i u sklopu njega okrugli stol “Nova zakonska legislativa, e-Dozvola i učinkovitost u primjeni”, 12. Dan građevinara s okruglim stolom “Urbano planiranje i promet” na kojem će se pokušati naći odgovor na pitanja prometnih rješenja u centru grada kako bi se spriječili kolapsi u turističkoj sezoni te Konferencija o prihvatljivim investicijama u graditeljstvu. Stručni sajamskim program obuhvaća i radionicu s prezentacijom Green Mind projekta Splitsko-dalmatinske županije koji se realizira u okviru EU projekta Interreg Mediteran.

– Cilj Green Mind projekta je poticanje suradnje malih i srednjih poduzetnika s fakultetima i istraživačkim znanstvenim ustanovama da na osnovu svojih potreba kreiraju novu zelenu industriju koja je temeljena na inovativnosti. Vrijednost projekta je 2,5 milijuna eura i dijeli se na osam partera, a vrijednost zelene industrije za budućnost je nemjerljiva, istaknuo je Damir Čarić iz UO za gospodarstvo i EU fondove Splitsko-dalmatinske županije.