Okrugli stol: Mogućnosti sufinanciranja projekata energetske obnove

energetska-obnova-visestambenih-zgrada-sufinanciranjeMogućnosti sufinanciranja projekata energetske obnove – dostupni poticaji, naziv je okruglog stola koji će se održati u četvrtak, 27. 10. 2016. godine, s početkom u 11.00 sati, u Konferencijskoj dvorani splitske Spaladium arene, u okviru jubilarnog 20. međunarodnog sajma SASO. U radu okruglog stola, kojeg organiziraju Fond za zaštitu okoliša i Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, uz ostale, sudjelovat će Danijel Žamboki, pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja i Mario Klobučar, voditelj Službe za energetsku učinkovitost.

Najaktualnija tema skupa svakako je natječaj za sufinanciranje energetske obnove višestambenih objekata kojega je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio 17. listopada 2016. godine. U odnosu na dosadašnje slične natječaje, kriteriji za apliciranje projekata su u nekim segmentima pojednostavljeni, a u nekima postroženi. Primjerice, sada se projekt energetske obnove zgrade može aplicirati i preko ovlaštenog predstavnika suvlasnika zgrada, odnosno stanara, a ne, kao do sada, isključivo putem upravitelja. Istodobno, višestambeni objekt koji mora ostvariti energetsku uštedu od minimalno 50%, može dobiti 60% bespovratnih sredstava za radove, a sufinancira se i projektna dokumentacija do čak 85%. Što stručnije i profesionalnije napravljen projekt, to je i mogućnost za sufinanciranje energetske obnove objekta veća.

Prema uvjetima natječaja, stanari višestambenih zgrada će moći dobiti maksimalan iznos od 13 milijuna kuna po projektu, ukoliko se odluče na cjelovitu energetsku obnovu svoje zgrade. Ukupno će se dodijeliti 147 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije, a prijave, odnosno projektna dokumentacija će se zaprimati do 17. siječnja.

Energetski pregled i energetski certifikat, prije i nakon obnove, glavni projekt energetske obnove (i elaborati, ako je primjenjivo) te upravljanje projektom i administracija sufinancirat će se sa 85% prihvatljivih troškova, dok će se za provedbu mjera energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije te provođenje stručnog i projektantskog nadzora odobravati do 60% povrata investicije.

U skladu s postrožavanjem uvjeta za dobivanje sredstava iz fondova EU, projektna dokumentacija predaje se posredničkom tijelu koje provodi odabir projekata, dok će Fond za zaštitu okoliša pružati informativne, edukativne i savjetodavne usluge. Postupak dodjele bespovratnih sredstava traje 120 dana, i to nakon isteka roka od 90 dana za predaju projektnih prijedloga.