Kamena kuća na SASO 2019: Pročistač vode kojemu ne treba struja

Tvrtka Kamena kuća iz Ljubača pokraj Zadra, koju je osnovao Ivica Stojić kao agenciju za nekretnine, u početku se bavila kupnjom, prodajom te izgradnjom vlastitih nekretnina. No već 2011. godine tvrtka je dobila pravo zastupanja kompanije Biorock iz Luxemburga, proizvođača biološkog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda iz kućanstava.

“U odnosu na ostale, jedna od većih prednosti našega biološkog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda jest činjenica da prilikom procesa obrade otpadnih voda ne troši električnu energiju. Prilikom procesa pročišćavanja nije potrebno puhalo niti kompresor, a na kraju procesa dobije se oko 98 do 99 posto udjela pročišćene vode. Takva voda zadovoljava sve uvjete da se može ispuštati u upojni bunar, odvodni kanal te da se može navodnjavati. Još je jedna prednost i to što ne uništava bakterije koje pročišćavaju i razgrađuju otpadne tvari u vodi, što mu daje veliku prednost korištenja, primjerice, u vikendicama ili u objektima u kojima se povremeno boravi. Istodobno, nema problema ni s oscilacijama pritoka otpadne vode, a sam sustav funkcionira po principu gravitacije”, pojašnjava Stojić.

Dodatna je prednost i to da se pražnjenje predtaložnika obavlja svake dvije do četiri godine, što u kombinaciji obrade otpadne vode bez električne energije rezultira time da je operativni trošak sustava daleko najpovoljniji na tržištu.

Ovakav sustav pročišćavanja idealan je za prostore u kojima se povremeno boravi jer mu u radu ne stvara poteškoću to što nema stalan prihod nove fekalne tekućine. Uz kućanstva i vikendice, ovaj biološki uređaj za pročišćavanje otpadnih voda koriste mali hoteli, moteli, autokampovi te ostali turistički objekti. Prednost mu je i to što je gotovo bešuman, zaključuje Stojić.

Izvor: Privredni.hr