Generalni sponzor sajma SASO 2021: Ekskluzivna sajamska prezentacija inovativne GF mobilne kućice nulte energije – nZEB

Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, na ovogodišnjem 24. međunarodnom sajmu SASO 2021, prezentirat će inovativnu GF mobilnu kućicu gotovo nulte energije u sklopu svog novog projekta “The nZEB Roadshow” iz europskog programa Obzor 2020 koji je usmjeren na širenje te razmjenu znanja i iskustava uz zgrade gotovo nulte energije (NZEB).

Projektiranje i izgradnja nZEB-a je postala zakonska obaveza, no pitanja koja se pojavljuju u javnosti često ostaju neodgovorena. Pitanja poput: Što je to nZEB? O čemu je zapravo riječ? Što korisnik zgrade dobiva nZEB-om? Kakav je osjećaj boraviti u nZEB zgradi? Kako odabrati građevinske materijale i tehničke sustave koji će međusobnom interakcijom osigurati optimalnu ugodnost unutarnjeg prostora i energetsko ponašanje zgrade?

Kroz aktivnosti projekta „The NZEB Roadshow“ pružiti će se odgovori na navedena pitanja, ali i mnoga druga. Cilj je okupiti opću i stručnu javnost, javnu upravu te proizvođače materijala i sustava radi širenja znanja i iskustava vezanih uz zgrade gotovo nulte energije (nZEB). Pojam nZEB zgrade će se približiti svim zainteresiranim investitorima, projektantima, radnicima, učenicima srednjih strukovnih škola i studentima kroz interakciju na događajima diljem Hrvatske u suradnji s partnerima i gradovima domaćinima.

Kao središnja točka događaja, izgrađen je mobilni nZEB paviljon naziva MUZA (Mobilna, Učinkovita, Zdrava, Arhitektura) koji će služiti kao informativni i pokazni centar za podizanje svijesti o prednostima i specifičnostima nZEB-a te stvoriti potrebne preduvjete za učinkovitu komunikaciju među dionicima.

Na Građevinskom fakultetu u Zagrebu projektiran je mobilni pokazni paviljon za promociju nZEB-a putem manjih izložbi i predavanja, građen prema nZEB standardima i jednostavan za transport namijenjen za putovanje po Hrvatskoj. Paviljon je, ali ujedno i primjer gradnje prema NZEB standardima gdje će se posjetitelji moći informirati o nZEB-u, ali i doživjeti nZEB iz prve ruke.

Ovakav mobilni paviljon je zamišljen kao stvarna zgrada izgrađena i opremljena najnovijim, inovativnim materijalima, proizvodima, tehnologijama i idejama da ponudi stvarno iskustvo NZEB zgrade, poštujući sva pravila struke. MUZA je opremljena suvremenim tehnologijama koje će posjetiteljima pružiti cjelovite informacije o procesima relevantnim za izvedbu zgrade u smislu udobnosti, parametre kvalitete unutarnjeg zraka i potrošnju energije.

Osim što je toplinska izolacija izvedena od mineralne vune posljednje generacije bez fenola i formaldehida te bazirana na brzo obnovljivim materijama umjesto na kemikalijama na bazi nafte, vanjska ovojnica MUZA-e je zrakonepropusna. Zrakonepropusnost ovojnice zgrade omogućuje smanjenje mogućnosti nastanka građevinske štete unutar slojeva zidova, stropa i poda zbog kondenzacije vodene pare, smanjenje potrošnje energije te manju razinu buke u prostoru. Mehanička ventilacija prostora s povratom topline osigurava unos svježeg zraka bez gubitaka topline te reguliranje relativne vlažnosti zraka. Ugrađeni prozori i staklene stijene s trostrukim izo-staklom omogućuju visoku temperaturu površine stakla, odnosno povećan toplinski komfor, a istovremeno male gubitke topline zimi, odnosno dobitke topline ljeti. Staklene stijene uvučene u nišu, zajedno s vanjskom zaštitom od sunčevog zračenja (brisoleji i tenda), omogućuju željeni dotok dnevnog svjetla koji je ključan za vizualni komfor unutarnjeg prostora, ali istovremeno sprječavaju pregrijavanje u ljetnom periodu.

Vanjsku ovojnicu zgrade čini sustav ventilirane fasade i ventiliranog krova koji zahvaljujući prirodno provjetravanom sloju zraka u zračnom sloju reguliraju vlažnost toplinske izolacije, štite ju od direktnih utjecaja vanjskog okoliša, u ljetnom periodu pasivno hlade i time doprinose trajnosti cijele ovojnice. Ovakav robustan sustav ventilirane fasade s HPL pločama pruža iznimne mogućnosti arhitektonskog oblikovanja i atraktivnosti zgrade.

Dodatno, ugodna temperatura zraka u prostoru i ljeti (25-26°C) i zimi (20-22°C) osigurana je vrlo učinkovitom dizalicom topline zrak-voda. Tehnički sustavi kao i sustavi rasvjete povezani su na sustav automatizacije i upravljanja te omogućiti upravljanje sustavima korištenjem pametnog telefona, što je jedna od osnovnih karakteristika pametnih zgrada Sigurnosni sustavi su također implementirani u MUZA-u. Dio potrebne električne energije se proizvodi na krovu MUZA-e na koji je ugrađen fotonaponski sustav snage 1,2 kW čime će se promovirati korištenje obnovljivih izvora energije (OIE) u zgradarstvu. MUZA dakle implementirati tehničke sustave potrebne da se osigura visoka razina kvalitete unutarnjeg okoliša (IEQ) i proizvodnja energije iz OIE.

Kako bi se javnosti omogućio uvid u funkcioniranje sustava, u MUZA-i će se provoditi mjerenja parametara kvalitete unutarnjeg okoliša (IEQ) kao što su temperatura i relativna vlažnost zraka, koncentracija CO2 u zraku, koncentracija čestica prašine te mjerenja unutar slojeva vanjske ovojnice zgrade (temperatura, relativna vlažnost).

Projektiranje i proračun mobilnog paviljona proveden je na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u suradnji sa sveukupno 35 tvrtki partnera, a događanja, NZEB dani, će se organizirati u hrvatskim gradovima tijekom 2021. i 2022. godine.

NZEB dani koji se organiziraju u i oko MUZA-e uključuju:

  • otvorena vrata MUZA-e: Slobodan obilazak MUZA-e i obilazak partnera MUZA-e uz interaktivne izložbe i demonstracije, networking
  • vođeni obilazak MUZA-e: Prikaz ugrađenih materijala, tehničkih sustava i tehnologije u MUZA-u pod stručnim vodstvom Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
  • NZEB CAFÉ kutak za besplatno savjetovanje/konzultacije u području energetske učinkovitosti
  • Demonstracije fizikalnih principa vezanih uz energetsku učinkovitost, na jednostavan i poučan način
  • Stručna i popularna predavanja vezana uz energetsku učinkovitost, energetske obnove i općenito zelenu gradnju

Saso sajam će ugostiti MUZA-u od 10.-13. studenog 2021. godine u Spaladium areni u Splitu, posjetite MUZA-u i pitajte kolege s Građevinskog fakulteta u Zagrebu sve što želite znati o energetskoj učinkovitosti.

Sve informacije o planiranim događanjima biti će pravovremeno objavljene na internet stranici i društvenim mrežama projekta, pratite nas i pridružite nam se.

Web: https://www.nzebroadshow.eu/