Bor-plastika, izlagač na sajmu SASO: Spremni smo dnevno izraditi 50 do 100 novih respiratora

Prototip respiratora bit će gotov ovih dana, a za masovniju proizvodnju traže savjete struke

KNEŽEVI VINOGRADI – U Hrvatskoj, i ne samo u njoj, primjetan je nedostatak respiratora, gotovo nužnih uređaja potrebnih pri liječenju osoba zaraženih koronavirusom. Nazivaju ih spravama koje život znače, a mediji prenose informacije da zdravstveni stožeri diljem svijeta pokušavaju naći nove respiratore kako bi zadovoljili potrebe sve većeg broja oboljelih. Koliko oni znače, shvatili su u tvrtki Bor-plastika iz Kneževih Vinograda, koja je, dakako uz pomoć liječničke struke, za nekoliko dana spremna krenuti u njihovu proizvodnju. Prototip njihova respiratora bit će gotov vrlo brzo, a ako ga medicinska struka prihvati, spremni su dnevno proizvoditi između 50 i 100 primjeraka.

– Aktualna situacija pogodila je i Bor-plastiku. Radimo s desetak posto kapaciteta, pa smišljamo načine kako se prilagoditi te iskoristiti resurse koje imamo, kao i iskustvo stečeno nakon 23 godine rada – priča Atila Borbaš, direktor tvrtke, naglašavajući kako su se odlučili za dva nova proizvoda kojima bi htjeli dati doprinos u ovoj teško situaciji. Objašnjava kako je riječ o respiratoru i sustavu filtriranja zraka u zatvorenim objektima.

– Nije riječ o kliničkom respiratoru, ali je njegova vrlo dobra imitacija. Stavljao bi se na usta, uz automatsko, cjelodnevno upuhivanje određene količine zraka, u ovisnosti o potrebama bolesnika – pričaju Borbaš i voditelj cijelog projekta Rade Trbović dodajući kako im je potrebna pomoć struke u testiranju i podešavanju. Naglašavaju kako su njihovi respiratori prenosivi, kako se mogu bilo gdje upotrijebiti te kako takvih nema na tržištu.

– Cijena će sigurno biti konkurentna, a isporuka brza – dodaju. Nadalje, osmislili su i sustav filtriranja zraka u zatvorenim objektima, koji radi na principu kombinacije mehaničkog filtra i UV lampe. Sastoji se od unutrašnje i vanjske jedinice koje su međusobno povezane.

– Unutrašnja jedinica nalazi se u prostoriji u kojoj pročišćavamo zrak te ima filtar za predtretman zraka čestica do tri mikrona, a vanjska jedinica sadrži HEPA filtar za izuzetno male čestice koje se mogu naći u zraku. U vanjskoj jedinici nalazi se UV lampa koja uništava čestice virusa i bakterija manjih od 1,5 mikrona te na taj način pridonosi sprječavanju širenja virusa. Kompletan sustav je modularan te se može naknadno nadograditi ili prenamijeniti, što je u ovom slučaju izuzetno važno – opisuje voditelj projekta Zvonimir Lukadinović.

Ističu kako su oba projekta rezultat hrvatske pameti.

Ivica Getto

Izvor: Glas Slavonije

Više o prototipu respiratora: Jutarnji list

Bor-plastika