9. Dan građevinara: Nedostatak radne snage – hrvatski paradoks

Okruglim stolom “Nedostatak radne snage – prilike i mogućnosti rješavanja hrvatskog paradoksa”, obilježit će se 9. Dan građevinara koji će se održati u okviru jubilarnog 20. međunarodnog sajma SASO, u srijedu 26. 10. 2016. u Konferencijskoj dvorani splitske Spaladium arene s početkom u 15.00 sati. Okrugli stol organizira Hrvatska gospodarska komora.

Nakon izlaganja Marije Čagalj, potpredsjednice HGK za graditeljstvo, promet i veze, slijede obraćanja predstavnika Hrvatskog saveza za zelenu gradnju, predstavnika građevinara, predstavnika Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, predstavnika strukovnih srednjih škola, predstavnika Hrvatske obrtničke komore i predstavnika visokog obrazovanja. Potom će se raspravljati o problemu građevinskih tvrtki u pronalasku kvalificiranih radnika, o kvotama uvoza radne snage, o tome koliko su mladi zainteresirani za strukovna građevinska zanimanja, mogućnostima dualnog obrazovanja te će sudionici skupa pokušati odgovoriti na pitanje zašto je na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje puno prijavljenih nezaposlenih građevinskih radnika, a tvrtkama se nitko ne javlja na natječaje. Sudionici skupa osvrnut će se i na temu visokoobrazovnog sektora.

U sklopu okruglog stola koji se bavi problemom zapošljavanja kvalificirane radne snage u građevinskoj industriji, u zemlji koja bilježi rekordne stope nezaposlenosti, prezentirat će se projekt CROSKILLS – program obrazovanja građevinskih radnika u području energetske učinkovitosti i BUILD UPON projekt – pokušaj rješavanja barijera ukontekstu obrazovanja i vještina za potrebe implementacije zelenih principa u rekonstrukcijama (kasnije i novogradnji).

Nakon rasprave i zaključaka, predviđene su prezentacije generalnih sponzora, tvrtki ACO građevinski elementi i Kožul d.o.o.