sajam SASO 2017, Dan građevinara

10. Dan građevinara: Prometni problemi grada Splita i nedostatak radne snage u građevinarstvu

U okviru stručnog programa 21. međunarodnog sajma SASO 2017, i ove godine, 25. 10. 2017. godine u popodnevnim satima, u Konferencijskoj dvorani Spaladium arene, održat će se 10. Dan građevinara u suorganizaciji Hrvatske gospodarske komore i Udruge građevinskih inženjera Split (UGIS). Dan građevinara odvijat će se kroz dva okrugla stola s vrlo aktualnim temama koje se tiču života i rada u gradu Splitu.

  1. Tema prvog okruglog stola je “Prometni problemi grada Splita”. Naime, posljednjih godina svjedoci smo sve većih problema odvijanja prometa u gradu Splitu. Oni su posljedica neusklađenosti povećane prometne potražnje te nedovoljnog kapaciteta i kvalitete prometne infrastrukture, javnog i ostalih vidova prijevoza. Prometna potražnja naročito raste u turističkoj sezoni koja počinje sve ranije, a tu potražnju ne prati sustavni razvoj prometne infrastrukture te podizanje kvalitete javnog i ostalih vidova prijevoza. Većina putovanja se stoga odvija osobnim vozilima što dovodi do problema kako kolnog prometa tako i prometa u mirovanju. S obzirom na veličinu prometne potražnje najkritičniji su ulaz/izlaz u grad i gradsku luku te problemi s parkiranjem vozila. Na okruglom stolu raspravljat će se kako o kratkoročnim konkretnim mjerama za ublažavanje problema tako i o potrebnim preduvjetima za planiranje održivog prometnog sustava koji će biti usklađen s planiranim razvojem aglomeracije Splita.
  1. Drugi okrugli stol u suorganizaciji sa HGK i strukom, obradit će će aktualnu temu “Nedostatak radne snage u građevinskom sektoru” gdje će eminentni stručnjaci raspravljati o problemima u pronalasku kvalificiranih radnika, o kvotama uvoza radne snage, o tome koliko su mladi zainteresirani za strukovna građevinska zanimanja, o mogućnostima dualnog obrazovanja te će pokušati odgovoriti na pitanje zašto je na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje puno prijavljenih nezaposlenih građevinskih radnika, a tvrtkama je slab ili gotovo nikakav odaziv na raspisane natječaje za prijem u radni odnos.